0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Zaden kopen

Bij Bakwinkel kun je kiezen uit een groot assortiment aan zaden. Naast onze zadenmixen, zoals de omega zadenmix, vind je bij ons ook specifieke zaden. Denk aan quinoa, chiazaad, maanzaad, pepita en hennepzaad. 
 
Met zaden kun jij heerlijke broden bakken, je ontbijt wat oppeppen, of je salade gezonder en meer vullend maken. Zo passen lijnzaad en sesamzaad goed bij brood. Daarom vind je bij onze broodrecepten veel broden met zaden. Met quinoa maak je een heerlijke quinoa salade. Ook in je yoghurt kun je makkelijk wat pitjes en zaadjes gooien. Denk onder andere aan lijnzaad. 
 
Je kunt dus makkelijk zaden toevoegen aan je dieet. Maar waarom zou je dat doen?

Zijn zaden gezond?

Zaden zijn dus inderdaad super gezond. Het is niet voor niks dat veel zaden beschouwd worden als een superfood. 
 
Zaden zijn, net als noten, rijk aan eiwitten en gezonde vetten. Die eiwitten zorgen ervoor dat je minder snel weer honger krijgt. De gezonde vetten bevatten omega-3 vetten die ervoor zorgen dat je hormonen en bloedsuikerspiegel in balans blijven. 
 
Quinoa kun je niet meer omheen. Het is dé trend in superfoods. Dat is ook verdiend. Quinoa bevat veel eiwitten, vezels, magnesium en foliumzuur. Daarnaast zijn ze glutenvrij. Iedereen kan dus genieten van quinoa.
 
Sesamzaad is een ander voorbeeld van gezonde zaadjes. Sesamzaad zit namelijk vol met calcium, vitamine E, vezels en magnesium. Het is dus gezond om deze zaadjes mee te bakken in je brood of toe te voegen aan je salade. 
 
Er zijn nog ontzettend veel voorbeelden van gezonde zaden. Maar de conclusie is deze: als je gezonder wil eten, is het enorm voordelig om zaden toe te voegen aan je dieet. 

Bakken met zaden 

Met zaden kun je heerlijke broden bakken. Voor een enorm gezonde toevoeging aan je brood kun je onze omega zadenmix gebruiken. Zoals de naam al aanduidt, bevat deze mix zaden die rijk zijn in omega-3, omega-6 en omega-9 vetten. Je kunt de zaden natuurlijk meebakken met het brood, maar je kan ze ook met een koffiemolen malen totdat je er meel van hebt gemaakt. Samen met psylliumvezels en bakpoeder maak je op die manier een heerlijk en gezond broodmeel.
 
Andere broodjes met zaden ken je natuurlijk van de bakker. Zo heb je vast wel een brood met sesamzaad of brood met maanzaad gekocht. Deze kun je ook zelf maken. Versgebakken brood is natuurlijk altijd lekkerder. Zeker als ze versierd zijn met lekkere zaden. Als je brood met maanzaad of brood met sesamzaad wil bakken, bestrijk je het deeg van je brood met een losgeklopte eierdooier. Dit doe je nadat je het deeg hebt laten rijzen, maar voordat je het brood gaat bakken. Je strooit dan gewoon de zaadjes op het brooddeeg. 
 
Met hennepzaad kun je ontzettend veel koken, bakken en maken. Denk aan koekjes met hennepzaad, salade met hennepzaad, hennepthee en smoothies met hennepzaad. En je kunt je zelfgemaakte groentesoep (of je zelf opgewarmde soep) bestrooien met hennepzaad voordat je het serveert. 
 
Je kunt nog veel meer heerlijke baksels maken met zaden. Bekijk eens onze recepten voor inspiratie. Met zaden voeg jij smaak én vitamientjes toe aan jouw gerechten.

Meel van zaden

Je kunt ook zelf meel maken van zaden. Deze zijn vaak net zo rijk in vitaminen, mineralen en eiwitten als de zaden zelf. 
 
Met quinoa kun je quinoameel maken. Quinoameel is ook glutenvrij en is om die reden al een goede vervanging voor tarwemeel als je glutenvrij eet. Daarnaast is quinoameel erg gezond. Je maakt quinoameel immers met een superfood: quinoa. Je hoeft alleen maar quinoazaden fijn te malen of te pletten totdat je meel hebt. Super simpel dus!
 
Een derde glutenvrije vervanging voor tarwemeel is lijnzaadmeel. Daarnaast is lijnzaadmeel ook koolhydraatarm, waardoor je er heerlijk koolhydraatarm brood mee kan bakken. Lijnzaadmeel is zelfs gezonder dan lijnzaad zo eten. Dat komt doordat je lichaam de voedingsstoffen in lijnzaad beter kan opnemen als het vermalen is. Met een koffiemolentje of zelfs met een pepermolentje kun je lijnzaad malen totdat je lijnzaadmeel hebt.

Bakken met quinoa

Als je denkt aan gezonde zaden, denk je aan quinoa. Quinoa wordt ook wel gierstmelde genoemd. Je kunt quinoa in drie kleuren kopen: witte quinoa, zwarte quinoa en rode quinoa. Je kan ook drie kleuren quinoa kopen. Dan heb je alle drie de kleuren bij elkaar.
 
Witte quinoa is de meest voorkomende variant. Witte quinoa heeft een nootachtige en aardse smaak. Als je een vervanger zoekt voor couscous of rijst is witte quinoa een goede optie.
 
Zwarte quinoa is de gezondste soort quinoa. Deze bevat namelijk als enige anthocyanine, een antioxidant. Zwarte quinoa heeft een iets sterkere nootsmaak dan witte quinoa, met een peperachtige nasmaak. Omdat zwarte quinoa meer knapperig is dan de witte en rode varianten is het een lekkere toevoeging aan salades. 
 
Ten slotte rode quinoa. Rode quinoa heeft een nootachtige smaak die iets sterker is dan die van witte quinoa. Hij is vergelijkbaar met zwarte quinoa. Het rode vliesje van de rode quinoa maakt de smaak wat zoeter dan de andere kleuren. Rode quinoa is meer knapperig dan de witte quinoa, maar minder dan zwarte quinoa. Je kunt deze variant lekker gebruiken in een roerbakschotel.
 
Je kunt lekker brood bakken met quinoa. Je kunt bijvoorbeeld een brood bakken met quinoa en chiazaad. Zo heb je twee soorten gezonde zaden in je brood. Je roert dan je quinoa en chiazaad door je deeg voordat je het vormt en laat rijzen. 
 
Je kunt ook een lekker quinoagerecht maken met garnalen en knoflook. Je doet dan gekookte witte quinoa in een ovenschaal. Daar bovenop leg je gebakken garnalen en knoflook. Witte quinoa wordt zacht als je het kookt. In dit gerecht is het dus een vervanging voor rijst of couscous.
 
Omdat je rijst en couscous kunt vervangen door quinoa, kun je ontzettend veel met quinoa bakken. Bekijk onze recepten om te zien wat je allemaal nog meer met quinoa kan. 

Bakken met anijszaad

Een bijzonder soort zaad is anijszaad. Anijszaad smaakt namelijk meer naar steranijs dan naar andere zaden. Steranijs komt van een andere plant dan anijszaad en is wat minder zoet dan anijszaad. 
 
Omdat anijszaad zo zoet is, kun je deze zaden goed gebruiken in koekjes en cake. En natuurlijk voor muisjes maken. 
 
Je kunt anijstaart en anijskoekjes maken door je anijs door je beslag te mixen. Je doet je anijszaad dan samen met je eieren, melk en suiker in je mengkom. Het is dus erg simpel om anijskoekjes, anijscake of anijstaart te maken. Je voegt gewoon anijszaad toe. 
 
Je kunt ook anijsbrood maken met anijszaden. Anijsbrood is een traditioneel Marokkaans broodje. Anijsbroodjes zijn lekker zoet en ruiken door het anijszaad ook heerlijk. Net als met de andere recepten met anijszaad kun je je zaden gewoon toevoegen aan je beslag om deze heerlijke broodjes te maken. 
 
Anijszaad is dus lekker zoet. Maar net als andere zaden is anijszaad ook erg gezond! Anijszaad is namelijk rijk in vitamines. Anijszaad bevat vitaminen B6, B1, B2, B11, B5 en B3. Voor al je B vitaminen eet je dus anijs. Alsof dat nog niet genoeg was, bevat anijszaad ook nog eens ontzettend veel mineralen, zoals mangaan, ijzer en koper. Anijszaad is daarmee zeker ook een superfood. Gelukkig maar dat het zo lekker is.
 
Je ziet dus dat zaden enorm gezond en veelzijdig zijn. Je kunt van alles bakken met zaden. Daarnaast kun je veel zaden ook toevoegen aan je yoghurt, muesli en smoothies. Zo geef jij een boost aan je dieet. 
 
Als je deze superfoods nog niet in huis hebt, kijk dan snel door ons talrijke assortiment in zaden, voor de zaadjes die jij het lekkerst vindt.
 
alt=
Veelgestelde vragen
Waar kan ik de beste zaden kopen?

Bij Bakspullen koop je de beste zaden van hoge kwaliteit om mee te bakken. Onze experts selecteren de zaden zorgvuldig en stellen bovendien de lekkerste pitten-en-zaden mixen samen zodat je met een gerust hart kunt bakken!

Waar vind ik recepten met zaden?

Op onze website vind je heerlijke recepten met verschillende soorten  zaden! Van chewy chia-chocoladekoekjes tot mueslirepen met hennepzaad, we hebben tal van recepten waarin  zaden op unieke en smaakvolle manieren zijn verwerkt.

Zijn er gezondheidsvoordelen aan het eten van zaden?

Absoluut! Zaden zijn rijk aan gezonde vetten, vitamines, mineralen, antioxidanten en voedingsvezels. Ze kunnen helpen de gezondheid van het hart te verbeteren, ontstekingen te verminderen, de spijsvertering te bevorderen en zelfs je immuunsysteem te versterken. Het eten van een dieet met deze kleine krachtpatsers kan gunstig zijn voor je algehele gezondheid en welzijn.

Hoe kan ik zaden toevoegen aan mijn baksels?

Er zijn tal van manieren om zaden in je baksels te verwerken! Probeer ze toe te voegen aan koekjesdeeg, muffinbeslag, muesli, brood of strooi er zelfs wat over je gebakken producten. Je kunt ook proberen de zaden te vermalen en ze toe te voegen aan een rub voor geroosterd vlees of om notenboter te maken. Met een beetje experimenteren kun je manieren vinden om deze superfoods in bijna elk recept op te nemen!

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...