0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is een zadenmix brood?

Een zadenmix brood is een mix van verrukkelijke zaden die je kunt meebakken in je brood. De zadenmix van Bakwinkel bevat de lekkerste en gezondste combinatie van zaden om jouw brood in een zinderende smaakbeleving om te toveren. 
 
Er zijn verschillende zadenmixen voor brood. De combinatie van pitten en zaden bepaalt de smaak en textuur van je brood. Er zijn een aantal verschillende zaden en pitten die je kunt tegenkomen in een zadenmix brood. Denk bijvoorbeeld aan zonnebloempitten, pompoenpitten, sesam, lijnzaad, chiazaad en hennepzaad. 
 
Deze zaden zijn niet alleen erg lekker, maar ook nog eens super gezond. Zaden en pitten vallen dan ook vaak onder de “superfood” categorie. Zo zijn zaden in een zadenmix brood vaak rijk aan eiwitten, vezels, omega vetzuren, mineralen, antioxidanten en vitamines. 
 
Een zadenmix brood is niet willekeurig samengesteld. Zaden en pitten hebben ieder een unieke smaak en textuur. Daarom stellen wij bij Bakwinkel zorgvuldig en kundig onze mixen van zaden, pitten en noten samen. Je kunt er dus op rekenen dat je met onze zadenmix de lekkerste broden bakt.
 
Met een zaden en pittenmix kun je heerlijke broden bakken. Voeg bijvoorbeeld wat noten toe, zoals walnoten, hazelnoten en amandelen om een verrukkelijk koolhydraatarm notenbrood te bakken. Of maak een lekker meergranenbrood of volkorenbrood met pitten en zaden. Maar de zadenmix brood van Bakwinkel kun je natuurlijk ook gebruiken als toevoeging aan je muesli of smoothie. En los op de hand zijn de pitten en zaadjes ook heerlijk. 

Zadenmix voor een gezond en zalig brood

Een zadenmix brood met pitten en zaden maakt je brood nog lekkerder. Verschillende zaden en pitjes hebben namelijk elk hun eigen zalige smaken. Echter, zaden en pitten voeg je niet alleen voor de smaak toe. Ze zijn namelijk ook nog ontzettend gezond. 
 
Zonnebloempitten bevatten bijvoorbeeld verschillende essentiële vitaminen, zoals vitamine E en vitamine B. Bovendien zijn zonnebloempitten een uitstekende bron van mineralen en antioxidanten, zoals magnesium en selenium. Deze pitjes zijn rijk aan vetten, maar dit zijn gezonde vetzuren die je lichaam elke dag goed kan gebruiken.
 
Lijnzaad kom je eigenlijk altijd tegen in een zadenmix brood. Heel of gebroken lijnzaad is niet alleen zalig in brood, maar ook enorm voedzaam. Lijnzaad is een uitstekende bron aan omega-3 vetzuren, welke je beschermen tegen hart- en vaatziekten. Lijnzaad is bovendien rijk aan vezels, die zorgen voor een gezonde stoelgang en darmflora. Lijnzaad kan je daarnaast ook nog helpen met afvallen, omdat de vezels en vetten in dit zaad je langer verzadigen. Je krijgt dus minder snel opnieuw honger na het eten van lijnzaad. 
 
Sesamzaad wordt veel gebruikt voor brood bakken. Sesamzaadjes zijn zeer rijk aan gezonde vetten die een positief effect hebben op je bloedsomloop. Daarnaast kan het eten van sesamzaad bijdragen aan het verlagen van je cholesterol en het stabiliseren van je bloedsuikerspiegel. Bovendien bevat sesam ook nog eens veel vitaminen, mineralen en antioxidanten. Een echte superfood dus!
 
Pompoenpitten zitten ook vol met omega-3 en omega-6 vetten. Hierdoor hebben pompoenpitten, net als sesamzaad, een positief effect op je cholesterol en op je bloeddruk. Deze pitten zal je dan ook soms tegenkomen in een pitten en zadenmix brood. Pompoenpitten verbeteren je weerstand, doordat ze ijzer en zink bevatten. Daarnaast zijn deze pitjes waardevol voor sporters, vegetariërs en veganisten, omdat ze enorm veel proteïnen bevatten. 
 
Hennepzaad zul je misschien tevens terugvinden in een zadenmix brood. Hennepzaad is een gezond zaad die niet werkt zoals andere onderdelen van deze plant. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat je high wordt van hennepzaad. Deze zaadjes hebben gelukkig enkel voordelen. Zo bevatten hennepzaden gezonde vetten, omega-3 en omega-6 vetzuren, vitaminen, essentiële aminozuren en eiwitten. Het is dus altijd een goed idee om hennepzaad toe te voegen aan je brood. 
 
Dan is er nog chiazaad. Chiazaad wordt vaak gebruikt voor het bakken van brood. Ook dit zaadje is enorm voedzaam. Chiazaadjes zitten namelijk boordevol mineralen, omega-3 vetzuren, vitamines en vezels. Chiazaad ondersteunt je immuunsysteem door de grote hoeveelheid aan vitamines die voorkomen in dit zaad. Bovendien is chiazaad een uitstekende bron van verschillende mineralen, waaronder kalium, calcium, magnesium, ijzer en zink. Je krijgt dus een heleboel belangrijke voedingsstoffen binnen als je chiazaadjes meebakt met je brood. 
 
Maanzaad, ofwel blauwmaanzaad, is een ander gezond en lekker zaadje die je vast wel eens op je brood gegeten hebt. Dit zaadje bak je meestal niet in je brood mee, maar gebruik je als versiering op je korst. Dit zaad kom je dan ook niet snel tegen in een zadenmix brood. Maar je kunt maanzaad natuurlijk wel zelf nog toevoegen. Maanzaad is rijk aan gezonde vetten, waaronder omega-6 vetzuren. 
 
Met een zadenmix brood bak jij een brood die niet alleen een stuk lekkerder, maar ook nog eens veel gezonder is. Lekker én gezond? Ja! Het kan allebei met een verrukkelijke pitten en zadenmix voor brood. 

Hoe bak je met een zadenmix brood?

Brood bakken met een zadenmix brood is niet lastig. Je giet de zaden en pitten gewoonweg door je deeg en bakt ze mee met je brood voor een prikkelende smaakbeleving. Jouw brood krijgt met pitten en zaden een diepe en intense smaak met een heerlijk mondgevoel. Pitten en zaden hebben namelijk ook invloed op de textuur van je brood. 
 
Je wil bij het gebruik van een zadenmix brood dus wel op de textuur letten. Toegevoegde zaadjes en pitten kunnen namelijk de glutenvorming in je deeg verstoren. Voor het beste resultaat voeg je je pitjes en zaadjes pas toe aan je deeg nadat je klaar bent met kneden.
 
Daarnaast nemen pitten en zaden vocht op. Dit los je op door wat meer vocht, zoals water, toe te voegen aan je deeg. Anders kan je brood wat droger en kruimeliger worden. Voor het beste resultaat begin je echter de dag voordat je brood gaat bakken. Je laat je zaadjes en pitten dan een nacht weken in water. Dit water nemen ze op, waardoor ze je brood niet droger zullen maken. Wanneer je begint met bakken, giet je je zaadjes en pitjes af en voeg je ze toe aan je deeg. Heb je besloten dat je een brood met zaden wilt bakken en wil je meteen aan de slag? Voeg dan wat extra vocht toe aan je deeg. Hier is geen perfecte volume voor, dus test voor jezelf hoeveel vocht het beste werkt voor jou. 
 
Je zadenmix brood kun je nog lekkerder maken door de zaadjes en pitten eerst te roosteren. Dit kun je in een koekenpan of in de oven doen. 
 
Er zijn dus een paar dingen waar je op wilt letten als je bakt met een zadenmix brood. Probeer zelf uit wat jij het lekkerst vindt of volg een brood met zaden recept. 

Zadenmix brood bakken

Met een zadenmix brood kun je allerlei heerlijke broden bakken. Bijna ieder soort brood wordt lekkerder en gezonder met pitten en zaden. 

Volkorenbrood met zaden

Bak bijvoorbeeld een verrukkelijk volkorenbrood met zaden, pitten en noten. Met een mix van bijvoorbeeld lijnzaad, sesamzaadjes, zonnebloempitten en pijnboompitten bak je een gezond brood met een stevige bite. Voeg daar nog wat lekkere nootjes, zoals walnoten, aan toe voor een geweldige smaakbeleving. 
 
Je kunt een brood met pitten, noten en zaden het beste in de oven bakken. De broodvorm in een broodbakmachine kan namelijk afslijten als je grote en harde stukjes mee mengt met je deeg. 
 
Je sesam, zonnebloempitten, lijnzaad, pijnboompitten en walnoten rooster je eerst in de oven. Zorg ervoor dat ze niet verbranden. Je kunt er dus het beste zelf bij blijven staan. Keer de noten, pitten en zaden halverwege het roosteren om. 
 
Je noten, zaden en pitten laat je na het roosteren een uurtje weken in een kom water. Na een uurtje giet je ze af en laat je ze op keukenpapier uitlekken.
 
Je andere ingrediënten, zoals volkoren tarwemeel of speltmeel, gist, bakkerszout en water, giet je in een mengkom en kneed je ongeveer 15-20 minuten. Wanneer je een vliesje van je deeg kunt trekken, ben je klaar. Na het kneden meng je je noten, pitten, zaden en een vet, bijvoorbeeld zonnebloemolie, door je deeg heen. 
 
Het deeg vorm je dan tot een bol en laat je in een ingevette mengkom een uurtje rijzen. Als je deeg verdubbelt is in volume, druk je met je platte hand alle lucht uit je deeg. Je giet je deeg dan in je ingevette broodvorm. Je kunt je deeg dan met wat water besprenkelen. Je korst versier je met de pitten en zaden in je zadenmix brood. Je kunt natuurlijk ook andere zaadjes, zoals maanzaad, gebruiken voor de decoratie. Je laat je deeg dan nog ongeveer anderhalf uur rijzen. 
 
Na de tweede rijs bak je je volkorenbrood met zaden, pitten en noten in de oven totdat de kruim gaar is en de korst mooi goudbruin van kleur is. Nog even laten afkoelen en smullen maar!

Koolhydraatarm & glutenvrij notenbrood

Je kunt ook een heerlijk koolhydraatarm en glutenvrij notenbrood maken. Hiervoor gebruik je helemaal geen meel of bloem. Hiervoor gebruik je een zadenmix brood, ongeveer acht eieren, vlozaad, wijnsteenbakpoeder, slagroom en zout. 
 
Met een koffiemolen of een blender maal je de zaden, het vlozaad, het bakpoeder en het bakkerszout zelf tot een koolhydraatarm en glutenvrij meel. Het meel meng je met nog meer lekkere zaden en pitten uit je zadenmix brood. Je wilt namelijk natuurlijk ook hele zaadjes en pitjes in je brood meenemen. Verder kun je natuurlijk ook nog noten of andere lekkere ingrediënten toevoegen.  
 
Samen met de slagroom en de eieren meng en kneed je je deeg. Het brood kun je dan nog met wat zaadjes en pitjes versieren, net zoals het volkorenbrood. Je brood bak je dan goudbruin in de oven. 
 
Wil jij weten welke zalige broden je nog meer kunt bakken met een zadenmix brood? Bekijk dan onze recepten voor inspiratie!
Veelgestelde vragen
Waar koop je de lekkerste zadenmix brood?

Bij Bakwinkel koop je een overheerlijke en gezonde zadenmix om brood mee te bakken. De zaden en pitten in de zadenmix hebben wij zorgvuldig en met aandacht geselecteerd, zodat jij met onze pitten en zadenmix de lekkerste broden bakt.

Welke zaden gebruik je voor brood bakken?

Brood met zaden en pitten is super lekker en gezond. Je kunt meerdere zaden en pitten gebruiken voor brood, zoals lijnzaad, sesamzaadjes, pompoenpitten, hennepzaad, zonnebloempitten en chiazaad. Daarnaast kun je ook nog noten, zoals walnoten, amandelen en hazelnoten, en granen, zoals havervlokken, combineren met je zadenmix. De zadenmix brood van Bakwinkel bestaat uit de pitten en zaden waarmee je een overheerlijk en gezond brood bakt. 

Is een zadenmix brood gezond?

Ja, een zadenmix brood bestaat uit meerdere soorten pitten en zaden. Deze pitten en zaden hebben elk unieke combinaties van verschillende essentiële voedingsstoffen. Pitten en zaden zijn rijk aan gezonde vetten, vitamines, mineralen, aminozuren, vezels, eiwitten en antioxidanten. Je bakt dus een ontzettend gezond brood met een zadenmix brood. 

Hoe lang is een zadenmix houdbaar?

De zaden, pitten en noten van Bakwinkel zijn altijd vers. Zaden en pitten zijn rijk aan gezonde oliën. Om te voorkomen dat de oliën gaan lekken en de pitten en zaden ranzig worden, wil je ze luchtdicht op een donkere en koele plek bewaren. Ze hoeven niet in de koelkast. De zadenmix zal dan ongeveer een half jaar goed blijven. Echter, als er gebrande producten bijzitten, zal de mix of andere gebrande noten, pitten en zaden, ongeveer zes weken goed blijven. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...