0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is zelfrijzend bakmeel?

Zelfrijzend bakmeel is een mix van bloem en bakpoeder. Je kunt hiermee baksels zoals koekjes, cake en taarten bakken. Bloem zorgt er van zichzelf niet voor dat je baksel rijst. Je hebt daarvoor een rijsmiddel zoals bakpoeder nodig. In deze bloem is dat rijsmiddel al toegevoegd. Je hoeft dus zelf geen bakpoeder of ander rijsmiddel meer toe te voegen als je zelfrijzend bakmeel gebruikt. Deze mix van bloem en bakpoeder wordt ook wel bakmeel genoemd. 
 
Je bakpoeder is bij bakmeel dus al toegevoegd. Bakpoeder is een rijsmiddel die bestaat uit baking soda en een zuur. Baking soda heeft het E-nummer E500. Baking soda, ook wel baksoda of zuiveringszout genoemd, is een rijsmiddel die bestaat uit een carbonaat. Een carbonaat produceert koolzuurgas wanneer het in contact komt met een zuur. Er komen dan gasbelletjes vrij die ervoor zorgen dat je deeg of beslag rijst. Als je enkel baking soda gebruikt, moet je dus ook een zuur zoals karnemelk of citroenzuur toevoegen om de baking soda te activeren. In bakpoeder is dit zuur al toegevoegd. 
 
Bakmeel heeft een vaste verhouding van 15 gram bakpoeder per 500 gram bloem. Je maakt met deze kant-en-klare bloem je beslag of deeg luchtiger en hoger, doordat er luchtbelletjes vrij komen tijdens het mengen en kneden, die ervoor zorgen dat je deeg of beslag rijst. Meestal bevat bakmeel alleen bloem en bakpoeder, maar het kan soms ook aardappelzetmeel of andere ingrediënten bevatten. Daarnaast kunnen andere soorten meel gebruikt worden ter vervanging van tarwebloem, zoals amandelmeel en lupinemeel. 
 
Zelfrijzend bakmeel is gepatenteerd door Henry Jones in 1845. Henry Jones was een bakker uit Bristol die zelfrijzend bakmeel heeft uitgevonden. Omdat je voor brood meestal gist of desem als rijsmiddel gebruikt, wordt bakmeel vooral ingezet voor het maken van muffins, koekjes, taarten, cake en scones. 

Hoe maak je zelfrijzend bakmeel?

Je maakt zelfrijzend bakmeel door bakpoeder te mengen met bloem. Je gebruikt 3% bakpoeder van de hoeveelheid bloem. Als je bijvoorbeeld 500 gram bloem hebt, voeg je 500 gram x 3% = 15 gram bakpoeder toe. Je kunt ook nog een snufje zout toevoegen aan je bloem.
 
Naast gewone tarwebloem kun je ook een glutenvrije mix van verschillende meelsoorten gebruiken. Je mengt dan 500 gram glutenvrij meel, zoals amandelmeel of lupinemeel met een glutenvrij bakpoeder. Bakpoeder is van nature glutenvrij, maar soms wordt het bakpoeder wel gemaakt op een plek waar ook tarwe verwerkt wordt. Kijk dus goed of het bakpoeder dat je gebruikt echt glutenvrij is. Voor een glutenvrij bakmeel gebruik je 30 gram bakpoeder per 500 gram meel. Je kunt ook een gelijke hoeveelheid wijnsteenbakpoeder gebruiken. 
 
Je kunt ook patentbloem gebruiken in plaats van tarwebloem. Doordat patentbloem fijner gemalen en gezeefd is dan tarwebloem, bak je met patentbloem een luchtigere cake. Je kunt hier dan nog smaakversterkers zoals citroenzuur of vanille gebruiken. Samen met bakpoeder, maak je met deze ingrediënten cakemeel. Dit lijkt op bakmeel, maar heeft door de smaakversterkers een andere smaak en door de fijnere bloem een luchtiger effect. 

Voordelen zelfrijzend bakmeel

Je kunt dus kiezen voor een kant-en-klaar zelfrijzend bakmeel of voor een zelfgemaakt bakmeel. Wanneer je gaat voor de voorgemaakte versie, hoef je niet meer na te denken over je rijsmiddel. Deze is al toegevoegd. Het kan dus fijn zijn om met bakmeel te bakken wanneer je minder losse ingrediënten wil moeten kopen.
 
Waarom maken sommige (thuis)bakkers dan hun eigen bakmeel? Professionele bakkers gaan zelfs meestal voor een zelfgemaakt bakmeel. Dat doen zij omdat zelfrijzend bakmeel dat je koopt altijd dezelfde verhoudingen heeft: 3% bakpoeder van de hoeveelheid bloem. Meestal is deze verhouding ideaal, maar voor sommige baksels heb je toch meer of minder bakpoeder nodig dan die 3%. Sommige baksels wil je immers luchtiger of juist compacter hebben dan andere. Wanneer je zelf bakmeel maakt, bepaal je zelf de hoeveelheid bloem en de hoeveelheid bakpoeder. Hoe meer bakpoeder je toevoegt aan je bloem, hoe meer je beslag of deeg rijst. 
 
Er zitten dus voordelen aan het gebruiken van voorgemaakt bakmeel en aan het gebruiken van zelfgemaakt bakmeel. Je kunt kiezen voor het gemak van kant-en-klaar bakmeel. Je hoeft zelf dan geen rijsmiddel meer toe te voegen. Of je kiest voor de controle die je behoudt wanneer je je zelfrijzend bakmeel zelf maakt. Je bepaalt dan zelf hoe veel je je beslag of deeg wil laten rijzen. 

Bakken met zelfrijzend bakmeel

Je bakt makkelijk met zelfrijzend bakmeel. Je voegt je bakmeel en je andere ingrediënten (sans rijsmiddel) toe en bakt zoals je zou bakken met gewone bloem en een rijsmiddel die je zelf toevoegt. Als je een recept volgt, houd je gewoon de hoeveelheden van je recept aan. 
 
Als je een recept met enkel bloem hebt, heb je blijkbaar geen rijsmiddel nodig. Je kunt de bloem dan niet vervangen door zelfrijzend bakmeel. Als je een recept hebt met bloem en bakpoeder, kun je natuurlijk wel bakmeel gebruiken. Let dan wel goed op de hoeveelheden bloem en bakpoeder die het recept voorschrijft. In bakmeel zit 3% bakpoeder. Als je bijvoorbeeld een recept hebt met 500 gram bloem en 25 gram bakpoeder, kun je niet gewoon 500 gram bakmeel gebruiken. In 500 gram zelfrijzend bakmeel zit namelijk 500 gram x 3% = 15 gram bakpoeder. Je moet zelf dus nog 25 gram – 15 gram = 10 gram bakpoeder toevoegen. 
Veelgestelde vragen
Waar koop je zelfrijzend bakmeel?

Bij Bakwinkel koop je zelfrijzend bakmeel voor al jouw bakprojecten. Met het bakmeel van Bakwinkel hoef jij zelf geen rijsmiddel meer toe te voegen. Je hebt dus minder ingrediënten en minder wegen en meten. Dat maakt het bakken toch wat makkelijker. 

Waar koop je de ingrediënten voor zelfrijzend bakmeel maken?

Je kunt ook zelf bakmeel maken. Je hebt dan minimaal bloem en bakpoeder nodig. Ook kun je cakemeel maken met patentbloem en smaakversterkers zoals zout en vanille. Alles wat je nodig hebt om zelf cakemeel of bakmeel te maken, koop je bij Bakwinkel.

Is zelfrijzend bakmeel hetzelfde als bloem?

Nee, zelfrijzend bakmeel is niet hetzelfde als bloem. Bloem bestaat uit fijngemalen graankorrels. Bloem kan er niet van zichzelf voor zorgen dat je deeg of beslag rijst. Daarvoor heb je een rijsmiddel nodig. In bakmeel is dat rijsmiddel al toegevoegd. Bakmeel bestaat namelijk uit bloem en het rijsmiddel bakpoeder. 

Kun je bakmeel en bloem door elkaar vervangen?

Of je bakmeel en bloem door elkaar kunt vervangen, hangt af van je recept. Wanneer je alleen bloem en geen rijsmiddel nodig hebt, kun je de bloem niet vervangen door bakmeel. Wanneer je bakmeel nodig hebt, kun je dit vervangen door bloem en bakpoeder. Je gebruikt dan 3% bakpoeder van de hoeveelheid bloem. Als je een recept hebt met bloem en bakpoeder, kun je deze ingrediënten vervangen door bakmeel. Let dan wel op de hoeveelheid bakpoeder die je nodig hebt voor je recept. Het kan dat dat niet overeenkomt met de hoeveelheid bakpoeder in je bakmeel, waardoor je misschien nog wat bakpoeder moet toevoegen.

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...