0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat zijn zemelen?

Zemelen zijn de buitenste laag van graankorrels. Bij wit brood worden de zemelen volledig uit het meel gezeefd en bij bruin brood worden ze gedeeltelijk uit het meel gezeefd. Ze blijven wel intact in volkoren meel. 
 
De aanwezigheid van zemelen is ook een reden dat volkorenbrood gezonder is dan bruin brood of wit brood. De tarwezemelen bevatten namelijk de meeste mineralen en vitaminen van de tarwekorrel. Een ander groot voordeel is dat deze gezonde vliesjes rijk zijn aan voedingsvezels. Ze bevatten gemiddeld meer dan 50% voedingsvezels. 
 
Er zijn meerdere zemelsoorten. Elke graansoort heeft zijn eigen specifieke zemelsoort. Meestal kun je kiezen uit tarwezemelen en haverzemelen als je de zemelen los wil kopen. Maar je hebt bijvoorbeeld ook roggezemelen, boekweitzemelen en zelfs maïszemelen. 

Haverzemelen vs tarwezemelen

De twee soorten zemelen die je los kan kopen, zijn tarwezemelen en haverzemelen. Deze twee soorten lijken op elkaar, maar ze verschillen licht in de voedingsstoffen die ze bevatten.
 
Zo zijn tarwezemelen een stuk koolhydraatarmer dan haverzemelen. Haverzemelen bevatten tussen de 50 en 70 gram koolhydraten per 100 gram. Tarwezemelen, daarentegen, bevatten slechts rond de 14 gram koolhydraten per 100 gram. Als je koolhydraatarm eet, zijn tarwezemelen dus de beste keuzen.
 
Ook bevatten tarwezemelen minder calorieën dan haverzemelen. Tarwezemelen bevatten ongeveer 270 kilocalorieën per 100 gram, terwijl haverzemelen ongeveer 380 kilocalorieën per 100 gram bevatten. 
 
Tarwezemelen bevatten daarnaast ook nog eens meer vezels dan haverzemelen. Wel verschilt het soort vezels die deze twee zemelsoorten bieden. Het grootste deel van de vezels in tarwezemelen zijn onoplosbaar, waardoor ze er heelhuids weer uitkomen als je tarwezemelen eet. Haverzemelen bevatten veel meer oplosbare vezels die water kunnen opnemen. 
 
Haverzemelen en tarwezemelen leveren allebei andere voordelen. Je beslist zelf welke zemelen beter passen binnen jouw dieet. Eerst kijken we dieper naar haverzemelen en tarwezemelen.

Tarwezemelen

Tarwezemelen worden het vaakst los verkocht. Ze zijn vooral door hun hoge vezelgehalte erg populair. Deze vezels zijn natuurlijk grotendeels onoplosbaar, maar ze kunnen alsnog helpen de stoelgang te verbeteren. Deze onoplosbare vezels hebben een positieve invloed op de darmperistaltiek, ofwel het samentrekken en ontspannen van de darmen. Ook zijn tarwezemelen erg laag in suikers, waardoor deze vezels uiterst geschikt zijn als toevoeging aan een ketodieet. 
 
Tarwezemelen bevatten ook erg veel belangrijke mineralen, zoals ijzer, jodium, koper, kalium, magnesium en zink. Tarwezemelen bevatten dan weer wel fosfor, wat niet handig is voor mensen die problemen hebben met de nieren of urineweg. 

Haverzemelen

Haverzemelen worden gezien als de gezondste zemelensoort. Haverzemelen bevatten natuurlijk minder vezels dan tarwezemelen, maar ze bevatten dan weer meer oplosbare vezels. Wanneer deze vezels in contact komen met water, vormen ze zich tot een soort gel. Deze gel heeft een positieve invloed op de slijmvliezen van het maagdarmkanaal. Deze gel is ook een goede voeding voor de gezonde bacteriën die in het maagdarmkanaal leven. De oplosbare vezels, die meer in haverzemelen voorkomen dan in tarwezemelen, zijn dus erg belangrijk.
 
Ook kunnen haverzemelen het cholesterolgehalte en het triglyceridengehalte verlagen. Een studie uit 2011 heeft uitgewezen dat het eten van zes gram oplosbare vezels per dag door middel van haverzemelen niet alleen cholesterol en triglyceride kan verlagen, maar ook de hoeveelheid energie die je opneemt uit je eten kan beperken. Hierdoor zijn haverzemelen perfect als je wil afvallen. 
 
Ook absorberen haverzemelen vet en hebben ze een hoger gehalte aan onverzadigde vetzuren. Deze onverzadigde vetzuren kunnen bijdragen aan betere vetparameters in je lichaam. Haverzemelen zijn dus een goede keuze als je wil afvallen of als je op gewicht wil blijven. 

Brood bakken met zemelen

Zemelen zijn dus het buitenste laagje van de graankorrel. Zemelen komen vrij bij het malen van meel en worden er uitgezeefd wanneer je wit brood maakt. Wanneer je bruin brood maakt, worden de tarwezemelen er deels uitgezeefd. Als je wit brood of bruin brood wil eten, in plaats van volkorenbrood, mis je dus al die belangrijke voedingsstoffen uit de tarwezemelen. 
 
Gelukkig bestaat daar een handige oplossing voor. Je kunt de zemelen namelijk gewoon weer terug in het brood bakken. En als je wel van volkorenbrood houdt, maar je wil graag nog meer vitamientjes, dan kun je natuurlijk ook gewoon extra zemelen toevoegen. 
 
Ook worden tarwezemelen vaak verwerkt in koolhydraatarm brood. Zemelen, vooral tarwezemelen, bevatten veel minder koolhydraten dan gewoon tarwebloem of tarwemeel. Door een deel van het meel te vervangen door tarwezemelen, kun je dus een erg gezond koolhydraatarm brood maken. Veel broodmixen voor koolhydraatarm zijn door de toegevoegde tarwezemelen ook een stuk vezelrijker dan andere broodmixen. 
 
Als je zelf brood wil bakken met tarwezemelen of haverzemelen, vervang je ook een deel van je bloem of meel door zemelen. Ook voeg je iets meer water of andere vocht toe, om de textuur van je brood te verbeteren. Zo simpel is het. Je hoeft verder niks anders doen dan met andere broden. Je kunt dus makkelijk en snel extra vezels, mineralen en vitaminen toevoegen aan je brood, simpelweg door een deel van je meel te vervangen door tarwezemelen of haverzemelen. Het is dus altijd handig om een zakje tarwezemelen of haverzemelen in de keuken te hebben staan. 

Zemelen: wat kun je er nog meer mee? 

Je kunt enorm veel bakken en maken met haverzemelen en tarwezemelen. Zo kun je zemelen eigenlijk in alle deeg meebakken. Maak koekjes met haverzemelen, pizza met tarwezemelen of pannenkoeken met tarwezemelen. Als je al gezonde of volkoren muffins maakt, zijn haverzemelen ook een lekkere toevoeging aan je muffins.
 
Je kunt met haverzemelen en tarwezemelen dus elk baksel nog wat gezonder maken. Zelfs als je niet per se voor gezonde koekjes gaat, is het nooit verkeerd om wat meer voedingsstoffen toe te voegen. 
 
Verder zijn tarwezemelen en haverzemelen ook lekker om zo te eten. Je kunt ze dan toevoegen aan je muesli, cornflakes of yoghurt. Ook zijn ze met smoothies lekker. Je gooit ze dan gewoon met je andere ingrediënten in de blender. 
 
Als je meer vezels wil eten, zijn zemelen niet je enige optie. Ook veel zaden en pitten bevatten vezels, zoals lijnzaad en hennepzaad. Je kunt met deze zaden en met haverzemelen en tarwezemelen een lekkere vezelrijke mix maken voor in je yoghurt of muesli. Zo kun je ook een mix maken met zowel oplosbare vezels als onoplosbare vezels.
 
Je kunt dus ontzettend veel met zemelen. Bak ze mee door je brood, muffins of pannenkoeken om makkelijk extra vezels, vitaminen en mineralen aan je maaltijden toe te voegen. Of gebruik ze in je smoothie, muesli of yoghurt voor een snelle vezelsboost. 
Veelgestelde vragen
Waar koop je de lekkerste zemelen?

De lekkerste zemelen koop je natuurlijk bij Bakwinkel. Onze ingrediënten worden streng op kwaliteit gecontroleerd, waardoor je altijd kunt rekenen op de beste ingrediënten. Gebruik de tarwezemelen of haverzemelen bijvoorbeeld om mee te bakken of om toe te voegen aan je smoothie of yoghurt. 

Verkopen jullie ook een broodmix met zemelen?

Jazeker, je kunt ook een broodmix met tarwezemelen kopen. In de koolhydraatarme broodmixen van Bakwinkel zijn tarwezemelen toegevoegd om het koolhydraatgehalte van de broodmix te verlagen. Ook in de proteïne broodmix van Bakwinkel zijn tarwezemelen toegevoegd. Hierdoor is deze broodmix koolhydraatarm en vezelrijk. 

Welke soorten zemelen zijn er?

Er zijn een aantal verschillende zemelsoorten. De zemelensoorten die je los kan kopen zijn haverzemelen en tarwezemelen. Ze hebben allebei unieke gezondheidsvoordelen, dus je kunt zelf kiezen welke het beste binnen jouw dieet passen. Je kan natuurlijk ook gewoon een mix van tarwezemelen en haverzemelen gebruiken. 

Hoe lang kun je zemelen bewaren?

Meestal kun je tarwezemelen of haverzemelen nog twee maanden na de THT-datum bewaren. Kijk wel of ze er nog goed uitzien en of de verpakking nog heel is. De THT-datum vind je op de verpakking. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...