0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat is zonnebloemmeel?

Zonnebloemmeel is een glutenvrij meel dat gemaakt wordt van zonnebloempitten. Zonnebloempitten zijn botanisch gezien de vruchten van zonnebloemen, maar ze worden meestal pitten of zaden genoemd. Meel van deze pitten wordt gemaakt door eerst het vruchtvlees van de pit te verwijderen. De zonnebloempitten worden dan gepeld en door persing ontdaan van een deel van hun vetten. Deze in vet verlaagde zonnebloempitten worden ten slotte fijngemalen tot een meel. 
 
Dit meel heeft een neutrale smaak, waardoor je er allerlei gerechten mee kunt bakken. Denk bijvoorbeeld aan brood, pizza, pannenkoeken, cake en koekjes. Je kunt zonnebloemmeel dan ook gebruiken als een vervanger voor tarwemeel of als een vervanger voor amandelmeel als je een notenallergie hebt. 

Glutenvrij

Zonnebloempitten zijn van nature glutenvrij. Hierdoor kun je met dit meel glutenvrij bakken. Dat is handig voor mensen met een glutenallergie of coeliakie. 

Koolhydraatarm

Het meel is daarnaast zeer koolhydraatarm. Zonnebloemmeel bevat namelijk minder dan 2 gram koolhydraten per 100 gram meel. Dit is een stuk minder dan de 50 tot 70 gram koolhydraten in tarwemeel. Het is zelfs minder dan het koolhydraatarme amandelmeel, welke tussen de 6 en 10 gram koolhydraten per 100 gram meel bevat! Dit meel is dus een geweldige manier voor mensen die koolhydraatarm eten om toch van brood, koekjes en andere lekkernijen te kunnen genieten. Meel van in vet verlaagde zonnebloempitten past hierdoor perfect binnen het ketodieet. 
 
Bovendien heeft zonnebloemmeel een lage glycemische index (GI). De glycemische index geeft aan hoe snel koolhydraten verteerd worden in de darm en door het bloed als glucose worden opgenomen. Meel met een lage glycemische index kan de kans op diabetes type 2 verkleinen, leiden tot gewichtsverlies en bij vrouwen de kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Daarnaast verlaagt meel met een lage glycemische index het slechte LDL-cholesterol in je lichaam wanneer het gegeten wordt in combinatie met voldoende vezels. En laat het nu net zo zijn dan zonnebloemmeel ook nog eens rijk is aan vezels! 
 
Dit veelzijdige meel is dus voor ieder dieet geschikt. Bovendien beschikt dit meel over uitstekende bakeigenschappen, waardoor je makkelijk lekkere broden, pasta en cake maakt met het meel van zonnebloempitten. Het is dan ook altijd een goed idee om met dit meel te bakken, te koken of om het aan je yoghurt, smoothie of muesli toe te voegen! 

Zonnebloemmeel: een eiwitrijke superfood

Zonnebloemmeel is enorm gezond. We zagen al dat dit meel voor haast elk dieet geschikt is, omdat het glutenvrij en koolhydraatarm is. Daar komt nog bovenop dat dit meel ook uitstekend past binnen het proteïne dieet. Zonnebloemmeel is namelijk een geweldige bron van eiwitten.
 
Eiwitten zijn onder andere belangrijk voor de opbouw en het herstel van je spieren, maar ook voor groei en voor het herstel en onderhoud aan je lichaamscellen. Zonnebloemmeel is een van de meest eiwitrijke meelsoorten met meer dan 40 gram eiwitten per 100 gram meel. Hierdoor is dit meel perfect voor mensen die een eiwitrijk dieet volgen, zoals sporters. Tevens is dit meel een waardevolle toevoeging aan je dieet als je meer eiwitten nodig hebt,  bijvoorbeeld als je vegetarisch of veganistisch eet. Bovendien is dit meel ook nog eens een uitstekende bron van voedingsvezels. Super gezond dus!

Nog meer gezonde voedingsstoffen

Daarnaast is meel van zonnebloempitten een bom van essentiële vitaminen en mineralen. Zo is het meel rijk aan vitamine E. Vitamine E werkt als een antioxidant en helpt je cellen, organen en bloedvaten te beschermen. 
 
Het meel is tevens een goede bron van vitamine B6. Vitamine B6 is essentieel voor de afbraak en opbouw van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten. Ook reguleert vitamine B6 je hormonen en heeft het een positief effect op je zenuwstelsel en je immuunsysteem. 
 
Zonnebloemmeel is bijzonder rijk aan het mineraal selenium, welke vroegtijdige ouderdomsverschijnselen tegengaat, je hart en bloedvaten ondersteunt en je weerstand verhoogt. Selenium is belangrijk voor het functioneren van je immuunsysteem, je hersenen en je zenuwstelsel.
 
Verder bevat meel van zonnebloempitten zink, magnesium en ijzer. Zink heb je nodig voor je stofwisseling en immuunsysteem. Magnesium is belangrijk voor het omzetten van voedsel in energie, het functioneren van je spieren, de gezondheid van je botten en voor je hart- en bloedvaten. Ijzer heb je nodig voor de vorming van hemoglobine, wat een onderdeel is van rode bloedcellen. Als je niet genoeg ijzer eet, kun je last krijgen van vermoeidheid, snel buiten adem zijn en een bleke huid. 
 
Zonnebloemmeel is dus een enorm verantwoorde keuze. Probeer dit meel zelf eens uit en ontdek de voordelen!

Bakken met zonnebloemmeel

Zonnebloemmeel overtuigt door zijn geweldige bakeigenschappen, waardoor je allerlei soorten gerechten kunt bakken met dit meel. Combineer het bijvoorbeeld met andere soorten glutenvrije meel of met tarwemeel om een heerlijk brood te bakken.
 
Het is wel belangrijk om er rekening mee te houden dat het meel van zonnebloempitten glutenvrij is. Hierdoor zal je deeg of beslag niet goed rijzen of binden. Dit kun je verhelpen door een glutenvervangend ingrediënt te gebruiken, zoals psylliumhusk of eieren. Als je niet glutenvrij bakt, kun je dit meel combineren met een meel waar wel gluten inzitten, zoals tarwemeel of speltmeel. Op die manier voeg je proteïne toe aan je brood en maak je het koolhydraatarmer, maar kan je deeg of beslag wel normaal rijzen. 
 
Daarnaast moet je er rekening mee houden dan dit meel zeer rijk is aan vezels. Deze vezels nemen het vocht in je deeg of beslag op. Je voegt dus meer water of ander vocht toe wanneer je met zonnebloemmeel bakt dan je doet bij een andere meelsoort. 
 
Wil jij zelf aan de slag met zonnebloemmeel? Bekijk dan onze recepten voor inspiratie en bak de lekkerste glutenvrije, proteïnerijke en koolhydraatarme gerechten. 
Veelgestelde vragen
Waar koop je het lekkerste zonnebloemmeel?

Het lekkerste zonnebloemmeel koop je natuurlijk bij Bakwinkel. Dit gezonde meel heeft een neutrale smaak, waardoor je er van alles mee kunt bakken. Denk aan brood, zoete gerechten en hartige gerechten. Daarnaast kun je dit meel voor een proteïneboost toevoegen aan je smoothie, ontbijtgranen of proteïneshake. Het meel van Bakwinkel is 100% natuurlijk zonder additieven en rijk aan eiwitten en vezels. 

Is zonnebloemmeel glutenvrij?

Ja, meel van zonnebloempitten is geheel glutenvrij. Dit meel is dan ook geschikt voor mensen die granen niet goed kunnen verdragen en voor mensen met coeliakie. Je bakt met dit meel de lekkerste glutenvrije broden, koekjes, pasta, pizza, cake en nog veel meer.

Is zonnebloemmeel koolhydraatarm?

Jazeker! Het meel van zonnebloempitten is zelfs bijzonder koolhydraatarm. Dit meel bevat met minder dan 2 gram koolhydraten per 100 gram meel zelfs minder koolhydraten dan amandelmeel. Als je een ketodieet volgt geniet je dus van je favoriete baksels door te bakken met met dit gezonde een veelzijdige meel.

Is zonnebloemmeel gezond?

Ja, dit meel is ontzettend gezond. Niet alleen is het meel van zonnebloempitten rijk aan verschillende belangrijke vitaminen en mineralen, maar het is ook nog eens een geweldige bron van voedingsvezels en eiwitten. Dit meel is dus altijd een verantwoorde keuze. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...