0
0
Navigatie
Bekijk assortiment
Assortiment
Thema's

Wat is zuurdesembrood?

Bij het bakken van brood zijn drie basisingrediënten nodig: meel, gist en water. En juist gist is het ingrediënt waar het zuurdesembrood, ook wel bekend als desembrood, zich onderscheidt ten opzichte van andere broden. Bij zuurdesembrood bakken wordt in plaats van gist een zuurdesemcultuur (zuurdesemstarter) gebruikt. Deze cultuur kun je zelf maken, maar vergt wel geduld. De zuurdesemcultuur bestaat uit een papje met de ingrediënten volkorenmeel en water. Het papje laat je een paar dagen fermenteren. Wat is fermenteren? Fermentatie is een proces waarbij bacteriën, schimmels en gisten gebruikt worden om een voedingsmiddel te maken. Het deeg rijst dankzij fermentatie op basis van melkzuurbacteriën in het volkorenmeel die er van nature in aanwezig zijn. Met als resultaat een licht-zurige smaak en natuurlijke gist om het desembrood te bakken.

Hoe maak je een zuurdesemstarter?

Het is belangrijk om bepaalde hoeveelheden te maken zodat de fermentatie op gang kan komen. Neem 450 gram bloem en 400 gram water. Weeg het af op een digitale weegschaal voor nauwkeurigheid. Meng beide ingrediënten in een kom en laat het vervolgens minstens 24 uur staan met een afgedekte doek over de kom. Je begint te starten met voeden wanneer je kleine luchtbellen ziet. Neem dan 100 gram van de cultuur en voeg vijf dagen lang 250 gram bloem en 200 gram water toe. Zodra de zuurdesemstarter actief genoeg is, kun je het mengsel gekoeld bewaren. De belangrijkst stap is afgerond voor zuurdesembrood bakken.

Geduld is een schone zaak

Desembrood bakken is niet moeilijk, maar je moet even weten hoe dat het moet en je hebt een flink portie geduld nodig. Brood bakken met gist duurt gemiddeld 2 uur, met zuurdesem doe je er ongeveer 30 uur over. Het voordeel van zuurdesembrood is dat je het lang kunt bewaren en het brood is goed verteerbaar. Zie je het niet zitten om zelf zuurdesemcultuur te maken, geen probleem! Je kunt een zuurdesemstarter ook kopen bij een bakker die desembrood bakt of bij een natuurvoedingswinkel. Net zo makkelijk...

Vragen of advies nodig?

Heb je vragen of advies nodig over de benodigdheden voor het bakken van een zuurdesembrood of een ander brood, neem dan contact op met onze klantenservice. Wij staan je graag te woord en helpen je verder. 

Veelgestelde vragen
Waar kun je de lekkerste ingrediënten voor zuurdesembrood kopen?

De beste ingrediënten en het juiste bakgerei voor zuurdesembrood vind je bij Bakwinkel. We bieden een breed assortiment aan kwalitatieve producten om het perfecte desembrood te bakken. Denk aan verse bloem van hoge kwaliteit, bakkerszout en zelfs desempoeder.

Is zuurdesembrood gezond voor je?

Zuurdesembrood is gezond vanwege de aanwezigheid van goede bacteriën en gisten. Het bevat minder fytinezuur, waardoor voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en eiwitten beter worden opgenomen door het lichaam.

Is zuurdesembrood beter voor je darmen?

Ja, brood dat is gebakken met een zuurdesemstarter kan beter zijn voor je darmen. De langzamere fermentatie en de hoge zuurgraad bevorderen de groei van goede bacteriën in onze darmen, wat kan bijdragen aan een betere spijsvertering en gezondheid.

Wat is het verschil tussen desembrood en zuurdesembrood?

Er is geen verschil tussen desembrood en zuurdesembrood. Het rijsmiddel wordt soms desem genoemd en soms zuurdesem. Hierdoor staat het brood dat je met dit rijsmiddel maakt ook bekend onder twee verschillende namen. Maar hoe je het brood ook noemt, je maakt het op dezelfde manier: met een desemstarter.

Waar kun je de beste gist kopen?

De beste gist koop je bij Bakwinkel. We hebben een brede selectie van verschillende soorten gist, waaronder verse, droge en instant gist.

Waar kan ik verse gist kopen?

Je kunt verse gist kopen bij Bakwinkel. We hebben altijd verse gist op voorraad voor al je bakbehoeften.

Waar kan je droge gist kopen?

Droge gist is te koop bij Bakwinkel. We hebben een ruime voorraad van betrouwbare merken.

Is instant gist hetzelfde als bakpoeder?

Nee, instant gist en bakpoeder zijn niet hetzelfde. Hoewel ze beiden worden gebruikt om deeg te laten rijzen, werkt gist door fermentatie, terwijl bakpoeder werkt door een chemische reactie.

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...