0
0
Navigatie
Beoordeeld met een 9.0/10

Wat zijn tarwekorrels?

Tarwekorrels zijn niets meer of minder dan de naam suggereert. Dit zijn de hele graankorrels van tarwe. Tarwe ken je waarschijnlijk vooral als meel of bloem. We malen tarwe om er heerlijke broden, koekjes, pannenkoeken en andere baksels mee te maken. Maar met de korrel zelf kun je ook allerlei lekkernijen bakken en koken.
 
Tarwekorrels worden soms dan ook baktarwe genoemd. Je koopt ze namelijk niet vers van de plant. De korrels moeten eerst gereinigd worden. Anders loop je de kans dat je bakt met beestjes, schimmels en andere dingen die niet in jouw gerechten thuishoren. 
 
De korrels van tarwe bestaan, net als andere graankorrels, uit drie belangrijke delen. Het witte, binnenste gedeelte is het meellichaam. Dit is het grootste deel van de graankorrel en bestaat vooral uit zetmeel en eiwit. Rondom het meellichaam zit de tarwezemel. Dit is het vliesje dat de graankorrel beschermt. Dit vliesje is ontzettend gezond. Dit deel van de graankorrel is bijzonder rijk aan belangrijke voedingsvezels en bevat ook vitaminen en mineralen. Op de graankorrel zit de kiem. De kiem is het gedeelte van de graankorrel waar een nieuw plantje uit kan groeien. Ook de kiem van tarwe is erg voedzaam. Dit deel is namelijk rijk aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en gezonde vetzuren. 
 
Je weet vast wel dat volkoren tarwemeel het gezondst is, daarna gebuild meel of lemairemeel en ten slotte bloem. Tarwebloem is het minst gezond, omdat het enkel het meellichaam bevat. De vezels, mineralen en andere belangrijke voedingsstoffen zijn eruit gezeefd. Volkoren meel is het gezondst, omdat het alle delen van de tarwekorrel bevat. Je kunt je dan ook voorstellen dat tarwekorrels ook enorm gezond zijn. Je voegt ze toe aan je baksel of gerecht voor wat extra vitamientjes en vezels.
 
De tarwekorrels die je kunt kopen zijn na de oogst eerst gedroogd en gereinigd. Zo weet je zeker dat jij bakt met schone en veilige ingrediënten. Je kunt kiezen uit biologische graankorrels en niet-biologische graankorrels. De biologische variant is beter voor het milieu, omdat er geen pesticiden of kunstmest gebruikt zijn tijdens het verbouwen van de tarwe. Echter, ze zorgen meestal voor een iets minder goede bakkwaliteit. Ook heb je met biologische korrels een iets grotere kans op onkruidzaden tussen je graankorrels. Dat is niet gevaarlijk, maar misschien ook niet zo smakelijk.

Voordelen tarwekorrels

Een voordeel aan tarwekorrels is dat je er zelf meel mee kunt maken. Je kunt namelijk zelf graankorrels malen. Dat is erg leuk, omdat je het broodbakproces op die manier van begin tot einde meemaakt. Bovendien, als je zelf je eigen meel maakt, weet je precies wat er in je brood zit. Meel dat je koopt kan namelijk nogal eens meelverbeteraars bevatten, zoals ascorbinezuur. Dat is helemaal niet erg. Dit voedingszuur helpt je meel juist. Maar als je precies wilt weten wat je eet, is zelf graankorrels malen toch wel erg leuk. En die meelverbeteraars kun je natuurlijk ook altijd zelf nog toevoegen. 
 
Vaak is de bakkwaliteit van zelfgemalen meel wat minder dan van meel dat je koopt. Dat komt onder andere doordat meel dat net gemalen is een minder goede kwaliteit heeft dan meel dat een tijdje heeft mogen rusten. Vroeger moest meel drie weken rusten voordat het gebruikt werd om mee te bakken. Tegenwoordig is dat te duur. Bakkers voegen daarom ascorbinezuur toe aan hun meel om het proces dat gedurende die drie weken plaatsvindt te overbruggen. Je kunt zelf natuurlijk ook meelverbeteraars toevoegen aan je meel. Doe je dit niet, dan kan het soms wat lastig zijn om met zelfgemalen meel te bakken.
 
Waar de tarwekorrels vandaan komen, maakt ook een groot verschil voor de bakaard. Zo heeft tarwe uit een landklimaat sterkere glutenvormende eiwitten dan tarwe uit een zeeklimaat. Je bakt met de eerste soort tarwe daardoor hogere, luchtigere en malsere broden. Baktarwe van de supermarkt of de natuurwinkel heeft meestal geen goede bakaard. Deze graankorrels kun je beter gebruiken voor in je salade. Wil je bakken met graankorrels? Dan koop je ze bij de molenaar of bij de bakwinkel. Deze tarwekorrels zijn gemelangeerd, waardoor een constante kwaliteit geboden kan worden bij iedere zak. 
 
Baktarwe is natuurlijk ook ontzettend gezond. Het is altijd goed om wat meer tarwe toe te voegen aan je dieet. De korrels van tarwe zijn rijk aan voedingsvezels, vitaminen zoals vitamine B, eiwitten, antioxidanten en mineralen zoals ijzer. 
 
Tarwekorrels zijn dus ontzettend gezond. Verder is het leuk om zelf je eigen meel te maken van deze korrels. Wel is het belangrijk dat je oplet waar je je graankorrels vandaan haalt. Ze beschikken namelijk niet allemaal over dezelfde bakkwaliteit.

Tarwekorrels: zelf meel maken

Gebruik je tarwekorrels om meel te maken? Dan is het belangrijk dat je weet dat de bakaard van pure meel niet fantastisch is. Het kan helpen om wat enzymmix of glutenpoeder toe te voegen aan je zelfgemalen meel. Maar dat is natuurlijk helemaal aan jou.
 
Je kunt met sommige koffiemolens graan malen, maar met een graanmolen werkt het toch het beste.  Er zijn verschillende soorten graanmolens. Je kunt bijvoorbeeld een hand graanmolen gebruiken of een elektrische graanmolen. Onder de elektrische graanmolens vallen een aantal soorten, zoals een graanmolen met traditionele molenstenen of een graanmolen met metalen schijven. Je kunt meel maken met ieder van deze graanmolens. Kies dus zelf het apparaat waarmee jij het fijnste werkt. 

Bakken met tarwekorrels

Je kunt tarwekorrels makkelijk toevoegen aan je deeg als je brood bakt. De korrels voegen een heerlijke bite toe aan je brood, alsmede gezonde voedingsstoffen, zoals vitaminen en vezels. 
 
Je kunt de graankorrels het beste eerst roosteren. Je bakt ze in een pan, totdat de korrels lekker ruiken. Dit hoeft niet, maar is wel erg lekker. Daarna laat je de korrels een nacht lang in water wellen. Het water moet lauwwarm zijn wanneer je het over de geroosterde korrels giet. Na de voorrijs kneed je je gewelde tarwekorrels met de hand door je brooddeeg. Vanaf dan bak je je brood zoals gewoonlijk. 
 
Je kunt ook andere lekkere gerechten maken met deze gezonde en smaakvolle graankorrels. Je gebruikt de graankorrels dan als een vervanger voor rijst of quinoa. Je kookt in dit geval de tarwekorrels totdat ze lekker zacht zijn. Dan maak je het gerecht dat jij lekker vindt. Waar je normaal gesproken rijst, quinoa of couscous gebruikt in je gerecht, vervang je dit nu met tarwe. Zo maak je een heerlijke tonijnsalade of wokgroente met tarwekorrels. 
 
Wil jij weten wat je allemaal met tarwekorrels kan maken? Bekijk dan onze brood recepten voor inspiratie!
Veelgestelde vragen
Waar koop je tarwekorrels?

De lekkerste tarwekorrels koop je bij Bakwinkel. De graankorrels van Bakwinkel zijn gedroogd en gereinigd. Verder bevatten de graankorrels geen toevoegingen. Maak zelf je eigen tarwemeel, voeg de korrels toe aan je brooddeeg of kook zalige gerechten met de graankorrels van Bakwinkel.

Hoe lang kun je graankorrels bewaren?

Graan kun je erg lang bewaren. Wel moet je letten op de zuurstof en luchtvochtigheid waaraan je graankorrels worden blootgesteld. In een te vochtige of te open omgeving kunnen schimmels en ongedierte je graankorrels aantasten. Bewaar je graan daarom luchtdicht op een droge plek.

Hoe kook je baktarwe?

Als je baktarwe in gerechten als vervanger voor rijst of couscous wilt gebruiken, moet je de korrels eerst koken. Dit doe je in een pannetje met water. Het water moet ongeveer vijf centimeter boven de korrels staan. De kooktijd is afhankelijk van het soort tarwe. Volg daarom altijd de instructies op de verpakking. Meestal zal de kooktijd tussen anderhalf uur en twee uur zijn. Als je je baktarwe een nacht van tevoren laat weken, vermindert dat de kooktijd met een half uur.

Zijn tarwekorrels gezond?

Ja, tarwe is ontzettend gezond. De korrels zitten boordevol voedingsvezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Als je wat meer gezonde voedingsstoffen wil toevoegen aan je eetpatroon, doe je dat gemakkelijk door tarwe te gebruiken in je baksels en gerechten. 

Waar koop je tarwekorrels?

De lekkerste tarwekorrels koop je bij Bakwinkel. De graankorrels van Bakwinkel zijn gedroogd en gereinigd. Verder bevatten de graankorrels geen toevoegingen. Maak zelf je eigen tarwemeel, voeg de korrels toe aan je brooddeeg of kook zalige gerechten met de graankorrels van Bakwinkel.

Hoe lang kun je graankorrels bewaren?

Graan kun je erg lang bewaren. Wel moet je letten op de zuurstof en luchtvochtigheid waaraan je graankorrels worden blootgesteld. In een te vochtige of te open omgeving kunnen schimmels en ongedierte je graankorrels aantasten. Bewaar je graan daarom luchtdicht op een droge plek.

Hoe kook je baktarwe?

Als je baktarwe in gerechten als vervanger voor rijst of couscous wilt gebruiken, moet je de korrels eerst koken. Dit doe je in een pannetje met water. Het water moet ongeveer vijf centimeter boven de korrels staan. De kooktijd is afhankelijk van het soort tarwe. Volg daarom altijd de instructies op de verpakking. Meestal zal de kooktijd tussen anderhalf uur en twee uur zijn. Als je je baktarwe een nacht van tevoren laat weken, vermindert dat de kooktijd met een half uur.

Zijn tarwekorrels gezond?

Ja, tarwe is ontzettend gezond. De korrels zitten boordevol voedingsvezels, vitaminen, mineralen en antioxidanten. Als je wat meer gezonde voedingsstoffen wil toevoegen aan je eetpatroon, doe je dat gemakkelijk door tarwe te gebruiken in je baksels en gerechten. 

Cookies op Bakwinkel. Bakwinkel gebruikt zowel functionele als analytische cookies. Hierdoor kan de website goed functioneren en worden bezoeken op de website goed gemeten. Daarnaast kunnen er marketingcookies worden geplaatst als je deze accepteert. Met marketingcookies kunnen wij de ervaring op onze website persoonlijker en meer gestroomlijnd maken. We kunnen je namelijk nuttige advertenties laten zien en zo je ervaring persoonlijker maken. Meer informatie? Lees hier alles in onze cookieverklaring. Liever toch geen marketingcookies? Dan kun je deze hier weigeren. We plaatsen dan enkel het standaardpakket van functionele en analytische cookies. Je kunt je voorkeuren later nog aanpassen op de voorkeuren pagina. Cookies accepteren
Cookie
Aan het laden...